Бг хотелиерът, приютил терориста : Изглеждаше нормален човек  

Австралиецът обаче се държал студено и резервирано

Крими
20:07 - 16 Март 2019
992
Бг хотелиерът, приютил терориста: Изглеждаше нормален човек
 

Терористът Брентън Тарант, който хладнокръвно разстреля десетки  хора в джамии в Нова Зеландия, изглеждал съвсем нормален мъж и нищо в поведението му не издавало, че той може да се окаже убиец. Това стана ясно от думите на Йордан Качармазов, собственик на къща за гости в Плевен, в която през 2018 г. е отсядал австралийският гражданин, извършил вчерашния атентат в Крайстчърч.

„Отворих му паспорта. Освен името му, имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям”, разказа Йордан Качармазов пред Нова телевизия. Гостът се настанил в къщата му на 10 ноември 2018 г. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, добави Йордан.

Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, каза още хотелиерът.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

У нас, освен София и Плевен, Тарант е посетил и Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград, Перник.

„Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица, да може да проверим дали се в срещал с български или с чужди граждани на територията на страната”, съобщи днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Сигурно е, че освен в Плевен, австралиецът е пренощувал и в София. Преди да отлети за Букурещ Брентън Тарант, отсяда в столичен хотел, който се намира в близост до летището.