Касапинът от Нова Зеландия спал в Плевен

Брентън Тарант пътувал в България като турист, няма данни за негова терористична дейност у нас

Актуални новини
12:05 - 16 Март 2019
1801
Касапинът от Нова Зеландия спал в Плевен

Терористът, който стреля в две джамии в Нова Зеландия и уби 49 души, е спал в Плевен. Това потвърди днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов, без да уточнява къде точно е пребивавал стрелецът.

Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Според информация от българските спецслужби австралиецът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.

„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.

„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.

Главният секретар на МВР беше категоричен, че Тарант е посещавал исторически обекти и засега няма никакви данни за извършване на някаква терористична дейност на територията на България.