Терористът от Нова Зеландия е минал през България

Брентън Тарант пътувал из исторически места в страната, обиколил е и Балканите

Политика
19:04 - 15 Март 2019
2171
Терористът от Нова Зеландия е минал през България

Касапинът от Новозеландския атентат Брентън Тарант е бил в България, обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров след среща на спецслужбите при премиера Бойко Борисов. Мъжът, окървавил Нова Зеландия, е бил у нас през ноември 2018 г. Докато е бил в страната, той е бил с още няколко лица, но в момента се проследяват всички факти и обстоятелства около визитата му.

Цацаров успокои, че няма данни маниака да е развивал терористична дейност в България. Факт е обаче, че се е интересувал от исторически битки и борбата ни за освобождение от османска власт. 

Той е пристигнал у нас на 9 ноември 2018 г. с полет на летище София. Ден по-късно е наел автомобил, с който е обиколил знакови исторически места у нас, включително Дряново, Габрово, Бачково, Асеновград, Казанлък, Банско, Велико Търново. На 15 ноември е напуснал България с полет за Букурещ. След това се е отправил към Унгария.

Две години по-рано, през 2016 г., Брентън Тарант е започнал първата си обиколка на Балканите. Тарант е използвал мобилни телефони у нас, като в момента се проверяват всичките му контакти, както и телефонни разговори през употребените сим-карти.

Открита е гореща телефонна линия за наши съграждани в Канбера, съобщи външният министър Екатерина Захариева. На снимката долу: момент от извънредната среща при премиера Борисов от петъчната привечер.