БХК пуска онлайн ръководство как да осъдите България

Хората на Красимир Кънев с щедро еврофинансиране за проекта

Общество
07:36 - 23 Май 2019
3241
БХК пуска онлайн ръководство как да осъдите България

Защо човешките права не са ценност в България? Защо не са актуална тема за медиите и за политиците? Какви са причините гражданите да не ги познават? Това са част от въпросите, на които ще отговаря онлайн Ръководството по човешки права в България, създадено от екипа на Българския хелзинкски комитет, което ще бъде представено на 29 май.

"Знаем много добре за какво става въпрос. Инструкции за роми и хомосексуалисти как да осъдят България" посрещнаха на нож инициативата в социалните мрежи.

От правозащитната организация съобщават:

„Съдържанието на ръководството е създадено от екипа на Българския хелзинкски комитет като част от международен проект, иницииран от Балтийското общество за правата на човека в Латвия. То представлява онлайн информационен и образователен ресурс и инструмент за самопомощ, който предлага съдействие за разбирането на правата на човека в различни  ситуации. От 2015 г. насам проектът се изпълнява в сътрудничество с Правния институт на НПО в Литва и с Естонския център за човешки права. Пилотното онлайн ръководство беше разпространено в тези страни на адрес http://www.humanrightsguide.eu/"

От 2018 г. проектът се изпълнява и в България в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет и с финансовата подкрепа на програмата „Еразъм+“ под патронажа на Националната комисия на ЮНЕСКО в Латвия и омбудсмана на Република Латвия.

Според БХК целта на ръководството за човешките права е да информира и образова гражданите кои са техните права и как могат да ги защитят. Онлайн платформата е помощно средство, насочено към гражданите, и разяснява на достъпен език човешките им права.

Идеята на този инструмент е да помогне на гражданите в отделни ситуации да могат да се справят сами, както и да ги образова лесно и бързо. На по-мащабно ниво платформата цели да подобри цялостно положението с правата на човека във всяка страна-партньор, както и в целия регион – и по-конкретно да повиши толерантността, плурализма, социалното приобщаване и демократичното участие. Това е и начин за по-лесно сътрудничество за популяризиране правата на човека на национално и на европейско ниво.