Би Би Си ще открие извънредна радиопрограма за живеещите в Ивицата Газа

Новини
21:54 - 01 Ноември 2023
1409
Би Би Си ще открие извънредна радиопрограма за живеещите в Ивицата Газа

Би Би Си ще открие извънредна радиопрограма за живеещите в Ивицата Газа. Така ще  отговори на нуждата от информация в хода на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, като се позова на международната секция на британската медия.

Целта е програмата да информира блокираното в палестинския анклав население с актуалните новини, както и да дава съвети за сигурността и къде хората могат да намерят убежище, храна и вода, обявиха от Би Би Си.

"Арабската секция на Би Би Си e в изключително добра позиция да предложи тази жизненоважна за хората в Газа информация във време на крайна нужда", заяви директорът на международната секция на Би Би Си Лилиан Ландър. С излъчвания от Кайро и Лондон радио "Газа" ще стартира с едно предаване този петък, а второто излъчване ще бъде следващия петък, 10 ноември.

Международната секция на Би Би Си има опит с подобни извънредни програми. През 2014 г. тя излъчваше предавания за Ивицата Газа, когато напрежението там се покачи. Извънредни излъчвания се осъществиха и за конфликта в Судан през май тази година, а през февруари миналата имаше разширени телевизионни новинарски емисии за руската инвазия в Украйна.