Билкова зелена салата с моркови
за 4 порции, 30 мин
Продукти
300 г моркови
4 с.л. зехтин или олио
1 щипка захар или 1 ч.л. мед
сол
3 ленти лимонова кора, отрязани с белачка
по 1 шепа листа магданоз, целина, копър, босилек
1 връзка пресен лук
малки листенца цвекло или спанак
сърцевината на една зелена салата – по-хрупкавата част
1 шепа тученица или рукола
Приготвяне
Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета или кубчета. Задушават се в половината загрят зехтин или олио, като се добавя захарта или медът.
Подправят се със сол, слагат се лимоновите ленти, сипва се 100 мл вода и къкри под капак до леко омекване.
Всички зеленчуци и билки се смесват и се овкусяват със сол и останалия зехтин.
Добавят се изстиналите моркови и се разбърква.
За повече вкус и хрупкавост салатата се поръсва със семки по избор, запечени на сух тиган – слънчогледови, тиквени, кедрови.