Билково суфле от хляб

За 2 порции, 70 мин

Кухня
10:05 - 04 Март 2025
1409
Билково суфле от хляб

Продукти

125 г хляб

1 глава лук

¼ връзка магданоз

3 клонки майорана или риган, чубрица (пресните билки може да се заменят със сухи)

20 г масло

100 мл прясно мляко

сол, черен пипер и индийско орехче

Приготвяне

Хлябът се нарязва на кубчета. Запича се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 4-5 мин.

Обеленият лук се наситнява. Магданозът и майораната се нарязват на дребно.

Маслото се разтопява до образуване на пяна. Запържва се лукът на средна температура 3-4 мин.

Прибавят се магданозът, майораната и хлябът. Маха се от котлона и се разбърква.

Жълтъците се разбъркват с прясното мляко, сол, черен пипер и индийско орехче. Изсипва се върху хлебната смес и се разбърква.

Белтъците се разбиват с 1 щипка сол на сняг. Добавят се в сместа с внимателно разбъркване чрез повдигане – да не спаднат белтъците.

Две формички за печене се намазват с малко масло. Разпределя се хлебната смес.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин.

Суфлетата се изваждат от формичките и се оставят 2 мин. да изстинат.