Бирено свинско с картофи, канела и майорана
за 6 порции, 150 мин
Продукти
2 кг цяло парче свинско контрафиле с кост или врат
сол и черен пипер
3 глави лук
1 кг картофи
1 пръчка канела
6 стръкчета прясна майорана или 2 ч.л. сушена
300 мл тъмна бира
500 мл зеленчуков бульон
1 щипка захар
Приготвяне
Месото се прорязва отгоре - откъм мазнината, на ромбоидчета. Натрива се със сол и черен пипер.
Запича се с разрезите надолу в тава във фурна, загрята на 180 градуса, за 30 мин. Месото се изважда и се държи на топло.
Обелените лук и картофи се разполовяват надлъжно и се слагат в тавата от печенето заедно с пръчката канела.
Сипват се бирата и бульонът и къкри във фурната 30 мин.
Връща се месото и се пече на умерен огън за още 50 мин.
Месото се изважда. Останалото в тавата се прецежда, за да се разделят сосът и зеленчуците. Маха се канелата.
Свинското самостоятелно се запича още 15 мин. във фурната.
Сосът се загрява на котлона и се подправя със сол, черен пипер, щипката захар и половината майорана.
Връщат се зеленчуците към соса и се гарнира нарязаното на филийки месо.
Поръсва се с останалата майорана.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.