Битият от циганите в Габрово: Хора, спрете!

Нека протестираме мирно и да запазим човешкото си лице - ние не сме расисти, просто искаме справедливост, призовава Венцислав Иванов

Новини
20:16 - 11 Април 2019
2848
Битият от циганите в Габрово: Хора, спрете!

„Хора, моля ви, нека запазим човешкото си лице. Призовавам всички към сдържаност!”. Това заяви пребития от трима цигани продавач в магазин в Габрово Венцислав Иванов, след като протестите срещу ромите, смлели го от бой в неделя вечер, нарастват и заплашват да излязат извън контрол. Хиляди хора са по улиците на града и искат справедливо наказание за самозабравилите се роми, нападнали младия мъж. Някои дори провидяха политическа провокация в случая.

„На хората им писна, ситуацията е нормално да ескалира. Но призовавам към сдържаност. Хората, които ме подкрепиха, а те хич не са малко, за което много им благодаря, призовавам по-разумно да протестират. Ние не сме расисти, искаме просто справедливост!”, заяви Венцислав Иванов.

В неделя вечерта той беше нападнат и бит от трима души в магазина, в който работи без каквато и да е било причина. Видеозапис от побоя, появил се в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение и грандиозни протести.

„Дойдоха в магазина с това намерение – да провокират някого, да се скарат с някого. Докато зареждах витрините, забелязах, че се закачат с един от клиентите. След 4-5 минути колежката ме извика на касата, че има проблем на входа на обект. Когато отидох, видях същите трима клиенти да се закачат с друг клиент на магазина. Направих им забележка. Това беше... След като видяха колко хора се вдигнаха на този протест, трябва да се замислят дали пак ще правят така. На всички искам да благодаря горещо за подкрепата. Но и да ги призова към умереност – ние сме разумни хора, няма да допуснем варварска саморазправа. Това не ни е нужно”, коментира още нападнатият.

И добавя: „Дано държавата разбере колко сериозен е проблема и да вземе адекватни мерки хората да бъдат защитавани”.