10 провокатори задържани в Габрово преди съботния протест

Носели ножове и метални палки, твърдели, че са за самозащита

Крими
09:19 - 14 Април 2019
2719
10 провокатори задържани в Габрово преди съботния протест

Десет души са били задържани за носене на опасни предмети на символичните КПП-та към площад Възраждане" в Габрово, преди съботния протест, съобщи полицията.

"У тях са намерени четири бокса, два ножа и две метални палки. Някои бяха и без документи за самоличност. Обясняват, че носят предметите за лична защита, но това може би са лица, които търсят провокация", каза шефът на жандармерията старши комисар Красимир Добрев пред Нова телевизия. На нарушителите са съставени актове за административно нарушение и по-късно са освободени.

Съботният протест в Габрово бе най-масов. Според органите на реда в него са се включили около 2000 граждани. Малка част от тях са били от други градове, не са пристигали организирани групи. Комисар Добрев отрече информацията, тръгнала сред протестиращите, че коли с различна от габровската регистрация са били спирани на входовете на града.

По време на протеста и традиционното шествие няма хулигански прояви и унищожено държавно или общинско имущество.

За втора поредна вечер жандармерията свали каски и щитове пред демонстрантите в знак на толерантност. Плътният кордон бе изграден на подхода към улица "Батак", където има няколко цигански къщи. "Бяхме разположили полицаи антиконфликт без шлемове и при нарочна заповед жандармеристите свалиха щитове и каски. Това беше посрещнато с одобрение, дори получихме цвета", каза комисар Добрев. Той благодари на десетките габровци, които опитаха да успокоят множеството, което настояваше да бъде пропуснато да премине по маршрута си.