България се умори от толерантност към циганите

Гневът на хората е разбираем, но не е разбираема липсата на мерки, пише в. „Правда” в репортаж

Коментар
18:14 - 19 Април 2019
6197
България се умори от толерантност към циганите

Руският сайт „Правда”, наследник на славния някога едноименен вестник от времето на СССР, публикува материал за бунтовете срещу ромите в Габрово. Препечатваме го с незначителни корекции и съкращения.

"ПРАВДА.РУ"

От седмица жителите на българския град Габрово протестират срещу толерантността към циганите. Гражданите казват, че българските власти искат да унищожат страната,

Когато малцинството „ти се качи на главата“
В българската преса този протест се характеризира по следния начин: „Хората искат равни права и задължения за всички български граждани.“ Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Николай Сираков смята, че демонстрацията има латентен характер, „хората са недоволни, че ромите получават обезщетения и не плащат данъци“, каза той.
Миналата сряда жителите на Габрово излязоха по улиците, след като трима роми пребиха служител на малък магазин за хранителни стоки. Полицията арестува нападателите, но ги освободи ден по-късно. Според последната информация двама от тях са били съдени преди това.

По време на масовите улични протести имаше сблъсъци с полицията и арести, две незаконно заети от цигани къщи бяха изгорени според местни медии. Протестиращите поискаха и оставката на кмета на града Таня Христова.

„Проблемът с циганите не е само проблем на Габрово. Това е проблем на цялата страна. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна“, заяви Христова.
Постът на Светлана Дончева (съпругата на вицепремиера Томислав Дончев, б.р.) бе широко цитиран в социалните мрежи. Габровци „искат градът им да бъде изчистен“ от ромите, дошли през последните години, пише тя.
„Те се оплакват от тяхното присъствие, поведение, навици и култура, искат да видят драстични мерки от страна на властите по отношение на контрола над тази група, която не иска да се впише в градския ред. Те искат да се грижат за децата си и да не мислят, че ще бъдат изгонени от детската площадка от млади хора, които са решили да пият бира там. Те искат да се отпуснат в домовете си, да не слушат чалга (поп музика) с децибели до небето“, пише Светлана Дончева.

Техният лозунг - унищожи България!
Официалните медии обвиниха веднага Дончева в расизъм, но това не е новина в Европейския съюз. В Нидерландия в момента обсъждат случай, в който мигрант от Еритрея изнасилва 11 жени, но те се страхуват да се оплачат в полицията, за да не бъдат обвинени в расизъм.
Друг габровец пише в коментар в популярен сайт, че циганският проблем е само един от резултатите на провалената държавна политика. „Изводът е, че българските политически партии са се провалили напълно. Те не могат да се занимават с никаква дейност в полза на обществото. Унищожете България! - това е техният лозунг.“ Читателят изисква пълна промяна в политическата система, преки избори за държавни органи и възможност за бързо реагиране на провалите. „Това може да се случи само чрез борба за властта или чрез масов отказ да се гласува за партиите и техните представители“, заключава той.

Подобни настроения също не са нещо ново в ЕС. Във Финландия огромен успех на парламентарните избори миналата неделя постигна Партията на истинските финландци, която честно признава, че гражданите на страната не харесват толерантността към мигрантите с чужда култура и религия.

В България властите са объркани и не могат дори да прокарат една-единствена версия на това, което се случва. Така вицепремиерът по икономическа и демографска политика Мариана Николова смята, че в Габрово няма „етническо напрежение“. За нея е много важно, „събитията да не бъдат политизирани“.
Циганската интеграция е дългогодишен проблем, за който извънредните мерки изглежда не дават добър резултат“, но признава, че „може да се наложи да се направят някои по-радикални промени в законодателството“.
Според Николова (която замени Валери Симеонов на поста, б.р.) образованието е от ключово значение за интеграцията на циганското население и поради това се предлагат „ограничителни мерки за спиране на социалните и семейните помощи, ако детето от циганското семейство не посещава училище“.
Но вицепремиерът Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово, смята, за разлика от Николова, че „етническото напрежение в Габрово съществува от много години“.
Наскоро бе решено да се разрушат изоставени къщи, които ромите често използват незаконно, отбеляза той. Въпреки това има решение - но няма действие, смятат българите. Между другото коментиращите под публикацията на Дончев пишат съвсем директно за това.

Гневът на българите е разбираем, но няма мерки
Гневът на хората е разбираем, заяви българският президент Румен Радев. Цели поколения са израснали в България с чувство за безнаказаност, затова този произвол става „по-тежък“. Държавният глава отбеляза, чеосновният проблем се корени в беззаконието, което е универсален проблем за държавата като цяло.
Невероятно признание за членка на Европейския съюз, който сме свикнали да разглеждаме като модел на законност и ред.
В резултат от протестите директорът на полицията в Габрово си подаде оставката и ситуацията се успокои, но не задълго. Както заяви пред „Правда.ру“ научният сътрудник към Института за славянистика Георгий Енгейардт, „проблемът с циганската общност в България редовно се изостря през последните години“.
„Правителството е притиснато между недоволството на населението и невъзможността да се предприемат строги мерки спрямо циганите, защото се страхува от критики от страна на Брюксел“, отбелязва експертът.