Ромите в Габрово се скриха, няма кой да извози боклука

У нас
22:15 - 14 Април 2019
3006
Ромите в Габрово се скриха, няма кой да извози боклука

В Габрово се появи проблем с боклука, тъй като ромите в града не ходят на работа в общинската фирма по чистота. През последните дни в Габрово работи само една машина за почистване, защото нейният водач не е от ромски произход. Така чист се оказва само центърът на града, предаде БНТ.

Кметът на Габрово Таня Христова призна, че е намален броят на екипите, с които общината разполага за поддържане на чистотата в Габрово. „Не знам дали някой ще събере смелост да се върне от тези, които са напуснали града”, каза тя.

Извън центъра контейнерите за събиране на битови отпадъци преливат. Най-тежко е положението около пазара в Габрово. Откакто са започнали протестите в града по улиците не може да се видят хора от ромски произход.

„Голяма част от ромите не са в града. Основно хора от ромски произход са наети в общинско предприятие „Благоустрояване", което се занимава с поддържането на чистотата и озеленяването в нашия град”, допълни кметът.

В понеделник ще се разбере и колко от децата на ромите няма да отидат на детска градина или на училище.

За поредна вечер днес протестиращите в Габрово се събраха на площада в центъра на града, но за разлика от събота и от предишните дни в неделя броят на хората беше значително по-малко.


Снимката е илюстративна