Битка срещу COVID-19: Забраняват алкохола в самолетите

Актуални новини
21:50 - 18 Юни 2020
3503
Битка срещу COVID-19: Забраняват алкохола в самолетите

Продажбите на алкохол може и да са процъфтявали по време на блокировките срещу коронавируса, но завръщането на полетите вече ще е напълно трезво изживяване. Авиокомпании, сред които Easyjet и KLM в Европа, Delta Air Lines и American Airlines в Съединените щати и Virgin Australia, спират изцяло или частично предлагането на алкохолни напитки в отговор на Covid-19, съобщава Си Ен Ен, цитирана от www.economic.bg.

Мярката е част от план за безопасността с цел свеждане до минимум на взаимодействието между екипажа и пътниците. Тъй като маските за лице вече са задължителни за почти всички полети по света и има изисквания за спазване на социална дистанция на борда, то се оказва пречка – буквално и юридически – да се пие в небето.

Много авиокомпании ограничават предлаганите напитки само до вода. Тъй като маските трябва да се носят, освен когато пътниците ядат и пият, това е начин да се гарантира, че пътниците няма да свалят предпазните средства повече от необходимото.


Европа

Британската нискотарифна авиокомпания Easyjet възобнови вътрешните маршрути между Обединеното кралство и Франция на 15 юни, заедно с шепа международни маршрути.

Пътуващите могат да си носят на борда храна и безалкохолни напитки, но в началото авиокомпанията ще предлага за пиене само вода, която трябва да бъде поискана от екипажа. Обслужването с храни ще се възобнови постепенно през следващите месеци.

Virgin Atlantic ще раздава на пътниците "Health Packs" – комплект с маски за лице, кърпички за избърсване на повърхности и гел за дезинфекция на ръцете. Тя също временно премахва алкохол на борда.

KLM спря продажбите на топли и алкохолни напитки, но все пак можете да помолите екипажа за повече вода и безалкохолни напитки. Горещи ястия ще се сервират само при полети по-дълги от девет часа.

British Airways спира предлагането на алкохол само в икономична класа на къси разстояния (клас „Euro Traveler“), като вместо това на клиентите ще бъдат предлагани безплатни освежителни напитки заедно с бутилка вода. Временно няма специални ястия, включително детски ястия.

Ирландската бюджетна авиокомпания Ryanair също възобнови ограничен график на полетите. Цялата предлагана храна е предварително опакована и трябва да бъде предварително поръчана, преди да летите. Алкохолът обаче не е изключен от менюто. Но авиокомпанията няма да предлага горещи напитки през целия юли.

Америка, Азия, Австралия

Delta Airlines не предлага алкохол по вътрешните полети или в Америка, но бира, вино и спиртни напитки могат да бъдат намерени във всички други международни полети.

American Airlines ограничава предлагането на храни и напитки на борда според дължината на полета и местоназначението. Достъпът до алкохол обаче е позволен при международни полети на дълги разстояния и за първа класа.

Хонконгският превозвач Cathay Pacific все още ще предлага напитки през целия полет.

Virgin Australia предлага на всички гости безплатна вода и лека закуска, но в момента не се предлагат допълнителни храни и напитки за закупуване на борда.

Така че ако пътувате това лято, опаковайте много вода и здравословни закуски, и дръжте маската на лицето си, когато не ядете или пиете.