Битката за минералната вода: Докога ще пълним бюджета, като изпразваме джоба на потребителя?

Българският потребител затяга колана и прави сметка за тока, газта, храните, но ножът вече опря и до бутилката с вода

Коментар
11:11 - 01 Декември 2023
16693
Битката за минералната вода: Докога ще пълним бюджета, като изпразваме джоба на потребителя?

Обикновено народът казва: "Ще пием една студена вода", но вече и бутилката вода не е ясно колко ще ни струва…  Министерство на финансите покрай сметките за новия бюджет планира драстично увеличаване на размера на концесионните възнаграждения /КВ/ за концесиите на находища с цел бутилиране на минерална вода изключителна държавна собственост.

Вече е проведена среща с представители на бутилиращите компании, от която става ясно, че се готви увеличение с близо 30% на годишното концесионно възнаграждение за 1 куб.м. спрямо нивото през 2023 г., а  от 2025 г. – ежегодно индексиране със средногодишен индекс на потребителските цени (средногодишната инфлация/ НСИ) за предходната година.

И така притискайки бизнеса с цел пълнене на бюджета по-големият разход за обикновения потребител е факт. Увеличаването на концесионната такса веднага ще доведе до покачване, и то значително, на цената за крайния продукт. И така …едната студена вода в бутилка ще ни дойде с оскъпяване.

От 1 лв до 1,50 лв купуваме в търговската мрежа у нас бутилка минерална вода от 1,5 л., показва справката на Lupa.bg в повечето търговски вериги. В богатите държави с по-висок стандарт се оказва, че плащат като нас, та дори и по-евтино.

В  Испания и Италия може да намерите и по-евтини варианти за бутилка, както и в Гърция, Румъния и Португалия. В най-бедната старана на ЕС за вода плащаме колкото във Франция, Австрия и Германия.

Разходка из Европа с проучвателна цел показва,че в южна Франция можете да се радвате на световноизвестните марки Evian на цени от 81 стотинки до 1,20 лв (0,61 евроцента) и Volvic (0,55 евроцента). В Лигурия, северна Италия, можете да закупите вода от 1,5 л на цена от 0,42 до 0,45 евро, тоест от 0,81 до 0,88 ст. В Падуа живителната течност от 1,5 л струва около 0,37 евроцента, значително по-евтино, отколкото у нас и то за популярната и предпочитана от хората марка "Lauretana".

В Испания, където живеят много българи, в Севиля намираме бутилирана минерална вода от 1,5 л на цена от 0,82 ст. А в столицата на Португалия - Лисабон, бутилирана вода от 6 литра е на цена 1,89 евро, а тази от 5,4 литра може да се купи за сумата от 1,95 евро, което е също значително по-евтино, отколкото у нас.

Ситуацията показва, че у нас цените вече са европейски на бутилираната вода. Увеличат ли се концесиите, несмнено нагоре ще хвръкнат и цените. И тогава какво ще стане - и от водата ли ще се лишаваме?!