Бивш бодигард на Путин поема отбраната на Курск

Свят
17:13 - 13 Август 2024
1867
Бивш бодигард на Путин поема отбраната на Курск

Секретар на Държавния съвет на Руската федерация Александър Дюмин е назначен за координатор на действията на руската армия в района на Курск, съобщиха редица руски военни блогъри във вторник.

Дюмин е родом от град Курск. Работил е в охраната на Владимир Путин по време на първия и втория му президентски мандат, а през 2008 г., когато Путин оглавява правителството, става негов личен адютант. През 2012 г. Дюмин става заместник-началник на службата за сигурност на президента FSO, по-късно работи в Министерството на отбраната, а през 2016 г. е назначен за губернатор на Тулска област.

Твърди се, че преди години Дюмин е спасил Путин от потенциално нападение от мечка, като е открил огън по животното със служебния си пистолет.

Информацията за новата му задача беше потвърдена от влиятелния телеграм-канал „Рибар “ и от военния кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания (ВГТРК) Александър Сладков. Според тях Дюмин е „получил инструкции“ от президента в понеделник и е бил изпратен в района на Курск, където руските войски се опитват да прогонят нахлулите части на украинските въоръжени сили вече седми пореден ден.

"Генерал-полковник Дюмин е изпратен в Курск с „извънредни правомощия“, пише Сладков. Той добавя, че Дюмин е "човекът на Путин и няма да си позволи да измами президента".

Назначаването на Дюмин де факто означава отстраняването на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов от командването и управлението на войските в района на Курск, който според Bloomberg е знаел от разузнаването за предстоящото нахлуване на ВСУ, но не е информирал президента. На спешна среща с Путин на 7 август Герасимов оцени броя на украинските формирования в района на Курск на 1000 души, въпреки че в този момент дори проправителствените медии съобщаваха много по-голямо число, а по-късно това беше потвърдено от източници в Киев.

По-рано Кремъл обяви режим на антитерористична операция (CTO) в Курска област, в рамките на който според руското законодателство ръководителят на ФСБ (Александър Бортников) отговаря за координирането на действията на силите за сигурност.