Бивш депутат прави спа център от турски палат

Актуални новини
17:43 - 08 Ноември 2019
3557
Бивш депутат прави спа център от турски палат

Палатът на последния бей на Велико Търново Кончашооглу ще се превърне в спа център. Една от най-красивите старинни къщи във Велико Търново в момента се реставрира. Бейската къща, която е правена през далечната 1864 г., е една от емблемите на старата столица, пише borbabg.com.

В нея е живял последният бей на града, преди да се освободим от турско робство.

През последните няколко години сградата смени трима собственици, включително и бившия народен представител Димитър Йорданов, а сегашният й притежател е Борис Благоев, който има бизнес в САЩ. Къщата е една от най-красивите в региона. Строена е от неизвестен майстор за тогавашния градоначалник Кончашооглу бей, а след това става собственост на рода Парашкевови. Сградата е паметник на културата, независимо че бе превърната в хотел и механа.

Допреди години тя бе общинска собственост, но кметството я продаде на предприемача Стефан Енчев, който я прехвърля на Йорданов, който по това време бе действащ депутат.

Йорданов реставрира имота и захвана бизнес, но кризата му попречи да го доразвие и в крайна сметка сградата бе продадена от съдебен изпълнител. Неин собственик за 386 хил. лв. стана бившият футболист на „Етър“ Красимир Калчев, който пък я препродаде на сегашния й собственик.

Той е започнал само преди месец и ще продължи до пролетта на 2020 г. Самата сграда остава непокътната, защото е защитена от закона. Дворното място пред нея обаче е изкопано за изграждането на модерен спа център. Уникалната конструкция е проектирана така, че де факто покривът на зоната за релакс ще е основа на открита градина и двор, през който ще се влиза в Бейската къща. Подобно нещо досега не е правено в региона ни, коментират запознати.