Бившият император на Япония напусна двореца в Токио

Акихито се отказа от престола на 30 април миналата година заради преклонната си възраст

Свят
11:18 - 19 Март 2020
1274
Бившият император на Япония напусна двореца в Токио

Бившият император на Япония Акихито и съпругата му Мичико днес напуснаха завинаги двореца си в центъра на Токио, който бе тяхна официална резиденция от 1993 г., съобщи ТАСС.

Сега там ще се извършат ремонтни и подготвителни работи, свързани с новите му обитатели - сегашния монарх Нарухито и съпругата му, императрица Масако.

Осемдесет и шест годишният Акихито и 85-годишната Мичико, които имат титли съответно на почетен император и почетна императрица, ще се преместят във вила на океанския бряг в град Хаяма, югозападно от Токио. След това ще прекарат известно време в императорска ферма в селски район в префектура Точиги, северозападно от остров Хоншу.

На 31 март Акихито и Мичико ще се преместят във временна резиденция в Токио, където ще останат около година и половина. След това Акихито и по-големият му 60-годишен син, сегашният император Нарухито ще разменят домовете си - Нарухито ще се настани в ремонтирания дворец в Токио, а баща му - в разположения наблизо дворец Акасака, където в момента живее сегашният монарх.

Акихито се отказа от престола на 30 април м.г. заради преклонната си възраст. Той стана първият през последните 200 години абдикирал японски монарх. Преди да напусне двореца, той предостави на музеи в родината си около 4000 подаръци, които е получил от високопоставени чуждестранни гости.