Бившият кмет на Хасково Георги Иванов пред Lupa.bg: Осъдиха ме, защото пречех на Делян Добрев

Ексклузивно
15:30 - 26 Септември 2019
15273
Бившият кмет на Хасково Георги Иванов пред Lupa.bg: Осъдиха ме, защото пречех на Делян Добрев

Общинската избирателна комисия в Хасково отказа да регистрира бившия кмет Георги Иванов като кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Причината е осъдителната му присъда. Управлявалият четири мандата Иванов бе водач на листата за общински съветници, но се препъна заради присъда от 3 години условно, която получи за разрушаването на бившия затвор в Хасково през 2015 година. Тогава като кмет Георги Иванов „противозаконна заповед” за премахване на сградата, строена през 1892 година и обявена за паметник на културата с национално значение. Наказанието накара ОИК да го изхвърли от играта за местен парламент.

Репортер на Lupa.bg се свърза с Георги Иванов за коментар по казуса.

- Г-н Иванов, честно ли е Общинската избирателна комисия да откаже да ви регистрира като кандидат за общински съветник в Хасково?

- Не мога да коментирам дали е честно или нечестно, но мога да кажа, че от моя гледна точка е законосъобразно да участвам в листата, но нямам право да заемам длъжността.

- А нямате право заради присъдата за разрушения затвор, докато бяхте кмет на града?

- Да, точно така.

- Как през 2015-а се стигна до бутането на сградата на затвора, построена през 1892 г. и обявена за паметник на културата с историческо значение, помните ли?

- Спомням си, разбира се. Защото се оказа, че съм разрушил сграда, която дори не съм отишъл да я видя, понеже имам сътрудници за тая работа, която беше предоставена на общината от Министерството на отбраната за терен за изграждане на жилища. Министерството на културата тогава даде своето съгласие и въобще не коментираше, че е паметник на културата, затова беше всичко.

- Как тогава вие сте виновен, след като толкова институции са дали съгласието си за разрушаването?

- Познайте от първия път.

- Не мога да позная, кажете го вие.

- Защото пречех на някого в този град.

- На кого?

- Пречех на Делян Добрев да си избира негови кандидат за кмет. Мисля, че цялото дело беше организирано, тъй като доказателствата бяха в обратната посока, но обикновено така става – когато някого го нарочат...

- Значи, Министерството на културата дава съгласие, вие бутате, накрая сте виновен за сринатия паметник?

- Да, така излезе. Аз разрешавам да се разчисти теренът, нямам никакъв документ, който да показва, че това е културно наследство. Знаете, че когато се получава държавен имот, той минава през Министерски съвет. Там се подписват всички министерства с тяхното мнение, след това постановлението на Министерския съвет се свежда на Областната управа. Тя издава заповед, с която се организира комисия за приемане и предаване на обекта, след което имотът отива в общината. До този момент няма нито един документ, в който да пише, че там има паметник на културата и общината приема такъв.

- Вие като кмет сте вкаран в заблуждение, така ли?

- Не съм вкаран в нищо, просто впоследствие се разбра, че мястото е паметник на културата от 1970-а година на оная политическа партия, която 2000-та година беше обявена за терористична - БКП. Повече да говоря ли? Аз, така или иначе, няма да заемам длъжности във властта. За мен беше важно да се направи нещо в името на Хасково, за да може този застой от последните 4 години да се преодолее. Това беше целта ми. Градът залиня и много млади хора го напуснаха, това е.