Бившият съдия от КС проф. Киров писа слаб (2) на ГЕРБ за новата конституция

Политика
09:23 - 19 Август 2020
4837
Бившият съдия от КС проф. Киров писа слаб (2) на ГЕРБ за новата конституция

Слаба оценка даде бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров за проекта за нова конституция, депозиран от ГЕРБ в парламента. Както Lupa.bg вече ви информира - вчера стана ясно, макар и с недомлъвки, че управляващите депутати не са внесли проект за нов основен закон, а само писмо-покана до лидерите на всички парламентарно представени сили за запознаване с текстовете.

"Дори през 1990-91 г. основните политически сили си "стиснаха ръцете" и след година и нещо работа по новата тогава конституция тя бе приета с консенсус. Сега ГЕРБ дават свой проект и казват на другите, че ще се разберат, ако дойдат на тяхното", коментира проф. Киров. И бе категоричен: 

"Така просто не се пише проект за конституция. Оценката, естествено, не е добра. ГЕРБ подхождат твърде лековато, а партията има добри юристи". Според него добрите прависти в редиците на Бойко Борисов били Екатерина Захариева (която вчера призна редица пропуски в проекта - б.р.), Красимир Ципов и Димитър Лазаров. Любопитното е, че конституционалистът заяви "без коментар", попитан за фигурата на правосъдния министър Данаил Кирилов и евентуалното негово участие в списването на предложените текстове.

Проф. Киров разкритикува авторите на проекта и за това, че дори не са проучили тълкувателните решения на КС, свързани с неясноти и недостатъци на основния закон през тези 30 години - те са точно 78 на брой. Можеше да се отразят те в новия проект. Но не - преписани са 90 % от старата конституция. "Те (авторите) само да бяха взели от тези решения на КС и да ги бяха внесли в действащата конституция, щяха да я усъвършенстват – те не подходиха по този начин", добави той.

"Този проект ще става все по-нов и по-нов. Дали това наистина е нова конституция? Не, не е нова", казва юристът. И нарече всичко от стария текст "развъртяно и се е получило нещо". Той обърна внимание, че дори не са съвсем известни авторите. А по повод опита за ликвидиране на Великото Народно събрание, отсече: 

"Това е неприемливо. И това не са проучили", каза той по повод практиките на местата, където е по-облекчен режимът за промяна на конституцията - например да се минава тогава през референдум.
А относно законодателната инициатива, която се дава на "двата нови ВСС" - на съдиите и прокурорите, Киров се обяви, че това са административни органи на съдебната власт, за да може тя да функционира и да се саморегулира.