Благоевград остана без кмет

Румен Томов си тръгна заради нарушение на Закона за местното самоуправление

Политика
21:27 - 28 Април 2020
3654
Благоевград остана без кмет

Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов. Заседанието започна в 18 ч и продължи повече от 3 часа. Малко преди да се гласува отстраняването представителите на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка. От 20,38 до 21 ч обаче четиримата от БСП не е върнаха в залата.

Председателят Мартин Бусаров ги потърси по телефоните, но се оказа, че никой от тях не си вдигна телефона. Това наложи заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

До отстраняването на Румен Томов се стигна след окончателно решение на ВАС. Магистратите са категорични, че кметът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. В едномесечен срок след избирането си той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил това седмица след изтичане на срока. За това нарушение сигнализира дотогавашният кмет Атанас Камбитов, след проверка в Търговския регистър.

Днешното решение на ОИК ще бъде изпратено на ЦИК, откъдето да уведомят президента Румен Радев и той да насрочи нови избори за кмет. Ще се изпрати и на председателя на ОбС, за да може той да насрочи сесия за избор на временно изпълняващ кмет.