Блъсков след изслушването на Минеков : Нямаме задължения, службите атакуваха сайта на "Труд"

Политика
18:02 - 08 Декември 2021
6519
Блъсков след изслушването на Минеков: Нямаме задължения, службите атакуваха сайта на "Труд"

Главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков излезе с пространна позиция по повод днешното изслушване на културния министър Велислав Минеков в Народното събрание заради запечатването на редакцията и разразилия се скандал. Според Блъсков, въпреки твърденията на Минеков, че дължи близо четвърт милион за наеми и режийни разходи на МК, той нямал нито лев задължения. Този път главният редактор напада и други медии, които по думите му си украсявали твърденията на министъра, а самия него подложи на съмнение, че е психически нестабилен. Наред с това Блъсков смята, че не хакери, а държавните служби са атакували интернет страницата на вестника и са я "свалили".

Ето и становището му без съкращения:

"​Вече месец политици, медии, аграроинтелигенти и други обикновени дизайнери се правят на неразбрали, че срещу вестник „Труд“ и електронното му издание се води политическа война със всички средства на държавната машина. Като всяка война, и тази се командва от генерал. Но да не се отклонявам и да кажа каква точно е войната и защо става дума за мръсна политическа репресия, маскирана като финансово-икономически спор, чиято крайна цел е унищожението на „Труд“.

Първо.
Дружеството - наемател на помещения в сградата на Министерството на културата - „Южен кръст -2001“ ЕООД , за да получи правото на ползване е участвало в два търга, проведени по Закона за обществени поръчки от посоченото ведомство, в които са участвали на първия трима кандидати, а на втория – двама. Дружеството печели и двата в условията на тайно наддаване / предложения за цена на наем направени в запечатан плик от всеки участник и отворени пред комисия/ след като е предложило най-висока наемна цена.

Второ.
Базовата наемната цена, от която започва търгът не е измислена от министъра на културата, а е определена от независима външна оценителска фирма, сертифицирана за извършване на такива оценки.

Трето.
От 2015 година в част от наетите от посоченото дружество помещения работят журналистите на вестник „Труд“, издаван от „Труд медия“ ЕООД. Двете дружества имат един и същи собственик. Нито финансово, нито юридически не съществува преотдаване на помещения.

Четвърто.

Повтарям за стотен път - дружеството-наемател няма неплатени наеми, нито каквито и да било финансови задължения към наемодателя. Всички твърдения на наемодателя за неплатени суми са само на базата на негови недоказани и спекулативни сметки. В тази връзка, най-настоятелно моля поне колегите от всички медии, да обръщат внимание на факта, че това са твърдения на едната страна в спора, които другата страна, сиреч дружеството-наемател категорично не приема и категорично ги отхвърля.

Пето.
Подобен спор, както е известно и на наемодателя, се решава единствено от почитаемия български съд, а не в истерични заявления от един държавен чиновник с очевидни изменения в психиката.

Шесто.
Ако този държавен чиновник искаше действително да защити държавния финансов интерес, щеше да си потърси дължимото по законно установения ред. Тоест чрез съда. Такива действия чиновникът не е предприел и не предприема, което е ясно доказателство за различни от грижата му за парите на ведомството цели.

Седмо.
Лъжата „неплатен наем“ се използва, за да се прикрие истинската цел на действията на министъра на културата и неговия назначител, а именно репресия срещу вестник „Труд“. Надълго и нашироко тази лъжа се разказва и украсява от „правилните“ медии.

Осмо.
Доказателство, че репресията срещу „Труд“ няма нищо общо с неплатени наеми и други подобни измислици, са жестоките хакерски атаки срещу сайта на вестника, които стават все по-масирани и тежки през последните три дни - дните, в които медията ни получи и получаваше хиляди писма в подкрепа на своята позиция и продължаваше да съобщава истината за водената срещу нея политическа война от споменатия генерал.

Девето.

Мащабът на електронната атака срещу сайта на “Труд“ далеч надхвърля финансовите и технически възможности на наемници в киберпространството, а е по силите и възможностите единствено на специалните служби в държавата според експерти по киберсигурност, от които „Труд“ потърси помощ.

Това е положението, скъпи читатели на вашия любим вестник и сайт. Както виждате, става дума за опит на политическата и президентска власт за унищожение на една медия в нейния хартиен и електронен вид. Да им кажа – няма да стане!"