БЛС: Лекарите нямат вина, ако някои злоупотребява с издаването на болнични

Вече трета година НОИ и джипитата ползват софтуер за регистриране на издадените документи

Здраве
15:01 - 10 Октомври 2019
1805
БЛС: Лекарите нямат вина, ако някои злоупотребява с издаването на болнични

Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични. Тази позиция беше представена от Българския лекарски съюз на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на която се обсъдиха проблемите с болничните.

От лекарската организация, по чиято инициатива е срещата, допълниха, че работодателите трябва да контролират процеса.

На срещата д-р Николай Брънзалов цитира данни, според които между 15-17 % от всички болнични  са издадени от семейните лекари. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че отговорността между работника и работодателя трябва да бъде споделена. Сред възможните решения според него са ограничаване на ползването на 3 дни болничен до няколко пъти в годината, първият ден от болничния да е за сметка на работника, а следващите 2 да се плащат от работодателя и други.

Ръководството на БЛС изслуша предложенията и представи позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които вече са изпратените до различни институции. Акцентирано беше върху настояването за прекратяване на съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист, защото първият е преценил, че болният е нетрудоспособен, но не желае да се натоварва с административна дейност или го е страх да поеме отговорността.

Напомнено беше, че вече трета година НОИ и лекарите ползват софтуер за регистриране на издадените болнични листа, но тази информация не достига своевременно до работодателите, допълват от БЛС.