Боби, спри пиенето: Бербатов е виновен за проблемите на футбола ни!

Шефът на БФС си признава без срам за снимката с тотомафиота Дан Тан

Спорт
16:58 - 22 Юни 2022
4771
Боби, спри пиенето: Бербатов е виновен за проблемите на футбола ни!

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов излезе в остра атака срещу опозицията и водача ѝ Димитър Бербатов, като хвърли върху тях вината за голяма част от проблемите във футбола. Бившият вратар се върна дори години назад, за да засегне и липсата на резултати в националния отбор, когато в него играеха Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Михайлов казва в интервю за "Гонг", че многократно е предупреждавал, че "болните управленски амбиции на няколко души ще вкарат футбола ни в опасна спирала на юридическа безтегловност, както се и случва в момента".

Думите му идват като отговор на въпрос, свързан с решението на Софийския градски съд да отмени решенията от извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., когато той беше преизбран за президент. Съдът заключи, че на организираното от БФС общо събрание десетки са гласували неправомерно, като е нарушен уставът на БФС.

Михайлов казва, че категорично няма да има нов конгрес и че "Българският футболен съюз и българският футбол не са длъжни да обслужват нечии ръководни амбиции и прищевки". "Повтарям - точно тези хора са виновни за настоящата ситуация. Още от момента, в който оттеглих оставката си, започнаха постоянните им опити да разклатят БФС - сигнали, претенции, всякакви ченгеджийски номера, с които пробваха да отложат вписването ми." Той добавя, че БФС е минал през много проверки и одити от държавата и международните институции, при които няма нито едно установено нарушение.

На въпрос за снимката му с определяния за "мозък на тотомафията" сингапурец Дан Тан и организацията около манипулирания мач с Естония Михайлов казва, е това е "притопляне на манджа" от десет години. Бербатов поиска ФИФА и УЕФА да разследват, като изтъкна, че сега има нови факти, които през 2011 г. не са взети предвид.

Михайлов на практика потвърди автентичността на снимката. "Колкото до някаква снимка - фактът, че съм сниман на Нова година близо до някакъв човек, не означава абсолютно нищо. Бербатов е рекламно лице на различни букмейкъри, включително на азиатски сайт за залагания - това обаче изненадващо за мен не се коментира."

За слабите резултати на националния отбор президентът на БФС най-напред посочва, че "всеки може да загуби от всеки", и дава пример с последните тежки загуби на Англия и Италия. След това добавя: "Българският футболен съюз не произвежда, тренира и подготвя футболисти - това го правят клубовете."

Михайлов допълва: "На този фон претенциите им да управляват са още по-смехотворни - те не просто не са постигнали нищо с националния отбор, не просто нямат никакъв управленски опит, а и в последната година и половина пречат в пъти повече, отколкото помагат." "Това сигурно е прецедент в световната история - бивши национали да чакат да дойде мач на националния отбор, за да излязат да критикуват, да създават напрежение, да искат България да загуби, за да се бият в гърдите."

По думите му до края на юли ще бъде назначен нов селекционер. След това БФС ще избере двама кондиционни треньори, които ще работят и с клубовете, ще анализират изследванията на футболистите и ще имат задача в националните отбори да се канят само играчи във форма.


Михайлов добавя, че БФС работи по преструктурирането си. "Понеже по-рано стана дума за успехите на Унгария - проверете колко средства е осигурила държавата на футбола там, и то не само за инфраструктура. И си отговорете на въпроса защо имат хубави стадиони. А тук сме напълно сами. И отгоре на всичко ежедневно ни се налага да се занимаваме с глашатаи и самозвани опозиционери."


Интервюто е публикувано в деня, в който по информация от МВР Михайлов е давал сведения в Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Нещо, което от БФС "категорично" отрекоха.