Бойко хвали интерконектора: Ще имаме Егейско море без войни, а Гърция - Черно море

"Разбирам защо България наричат България "скритото бижу", заяви Херо Мустафа

Новини
12:02 - 11 Ноември 2019
1294
Бойко хвали интерконектора: Ще имаме Егейско море без войни, а Гърция - Черно море

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза Борисов по време на инспекцията на газовата връзка между България и Гърция.

Днес премиерът и енергийният министър Теменужка Петкова огледаха как вървят строителните работи на базовия обект. На инспекцията присъстваха и американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербаджан Наргиз Гурбанова. „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, каза Херо Мустафа на български.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

„България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция", обясни Борисов. Премиерът изтъкна, че където и да строим, археолозите намират уникални неща. „Намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни министър-председателят.

Сега разбирам защо наричат България „скритото бижу”, защото навсякъде се намират археологически ценности, впечатлен е Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопровода, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", обеща Бойко  Борисов. 

Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това което виждате е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха си говореха и много често се употребяваше думата „диверсификация”, но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това което виждате струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите. Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното”, доволен е Борисов.

Една сергия ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция, добави премиерът.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден", отбеляза посланикът на Азербайджан.