Бойко подкара влака (ВИДЕО)

"Няма вече тудуф-тудуф", хвали се транспортният министър Росен Желязков

Икономика
14:37 - 11 Юни 2019
7619
Бойко подкара влака (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов подкара влака по линията "Сараньово-Белица". "Нямам книжка за влак!", пошегува се Бойко Борисов в отговор на въпроса той ли ще бъде машинист на композицията по теснолинейката. 

Бойко Борисов пътува от гара Пазарджик до гара Белозем в демонстрационно пътуване със Специален влак I със скорост до 160 км/ч с локомотив на RCC (1116 072).

Влакът е в състав от два вагона - бистро с първокласно отделение и пътнически вагон. По-рано днес Борисов инспектира изграждането на ЖП магистралата със Сърбия и Турция в участъка край Елин Пелин. 

При влизането си в Пазарджик, премиерът наду "Лед Цепелин". Борисов разгледа с интерес системата за управлението на трафика и напълно ремонтираната гара в града. След това той се качи в локомотива и зае мястото на помощник-машиниста. 

В кабината на локомотива бяха още и министрите Росен Желязков, Владислав Горанов и Томислав Дончев, както и директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. Точно в 11:08 часа специалният влак потегли към Пловдив. Пътуването между двата града е сведено само до 23 минути след мащабната реконструкция на жп трасето от Септември до Свиленград. 

"Трябва да качим хората на влаковете. Сега, като купим новите влакове... седиш си, четеш си книжка", обеща премиерът. „Няма вече тадуф-тадуф“, каза транспортният минитър Росен Желязков. "Знаеш ли колко ще ни се смеят за тадуф-тадуф и пшшшшш“, отвърна шеговито пък Борисов.

Премиер и министри слязоха на гара Тодор Каблешков и разговаряха със служителите там. "Ти с червената шапка си началник гара нали?", продължи да се интересува Борисов от работата на железопътните служители.

"Около 60 камиона на ден вече не се движат, защото два влака на ден върши тяхната работа. След запълването на пълния капацитет на интермоделния терминал очаквам в скоро време камионите да станат 100", обяви транспортният министър Росен Желязков.

По-късно от пресцентъра на "Дондуков" 1 съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е направил оглед на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души.