Бойко Рашков атакува рокадите в МВР : Променяме позицията на "мутри вътре" ли?

Бившият министър заподозря натиск върху наследника си Иван Демерджиев

Политика
09:17 - 11 Август 2022
4751
Бойко Рашков атакува рокадите в МВР: Променяме позицията на "мутри вътре" ли?

Разбрах, че вчера целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция“ е уволнен без мотиви. Това заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред Би Ти Ви. Той заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху сегашния министър Иван Демерджиев. 

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в единния център за наказателната дейност по линия на КАТ. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на националната полиция. Заради липсата на мотиви за уволнението - всеки български гражданин може да допусне това", добави Рашков.

По думите му там е сложен служител със спорна репутация. В МВР има дирекция, която се занимава със собствеността и по думите на бившия вътрешен министър там има корупция. 

Главен комисар Венцислав Кирчев бе освободен вчера от поста директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Като временно изпълняващ длъжността бе назначен Атанас Илков, който досега беше заместник-директор на структурата. Преди дни при представянето на екипа и приоритетите на ведомството, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че ще се пристъпи към кадрови промени в МВР само тогава, когато има убеденост, че с конкретен човек не могат да се постигнат резултатите, към които се стреми ръководството.

През 2014 г. Атанас Илков ръководеше ГД "Криминална полиция", но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма. Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам.-директор на полицията в Пловдив, която след това оглави.