Болна жена спечели €100 000 от лотарията

Невярващата италианка молила няколко пъти да ѝ повторят новината

Свят
20:31 - 14 Август 2022
3090
Болна жена спечели €100 000 от лотарията

Когато болната А. от Южна Сардиния отишла в службата по акцизите да ѝ разтълкуват какво значи писмото, получено от тях, не могла да повярва на ушите си. Накарала служителката да ѝ повтори отново, а после и още веднъж да ѝ го обясни с други думи. Да, значението на съобщението до италианката било все едно и също – че тя е спечелила наградата от 100 хиляди евро от безплатната лотария на касовите бележки, лансирана от италианското правителство.

Жената страда от тежка патология, която я принуждава да пътува непрекъснато между Сардиния и Рим, за да се лекува. Преди последното отпътуване за столицата взела със себе си плика със съобщение от държавната Агенция за митниците, акцизите и хазартните игри и решила да отиде на място в седалището ѝ в Рим. Така след поредната си терапия се насочила към агенцията и попитала какво точно искат да ѝ кажат с изпратеното писмо.

След като се уверила, че наистина тя е печелившата от лотарията, направо се разплакала от радост. Процедурата по получаването на парите вече е активирана и жителката на Сардиния ще си ги получи директно в банковата сметка до 90 дни. Тя възнамерява да ги използва за още по-добро лечение.

Целта на безплатната лотария на касовите бележки в Италия е, от една страна, да приканва клиентите да плащат с банкови и дебитни карти, а не в брой, за да може да се проследява пътят на парите. Стимулират се финансово и търговските фирми и магазини, чиито собственици участват в лотарията. По този начин се трасират по-добре и техните парични потоци, както и плащането на ДДС. Така Италия се надява да сведе до минимум феномена с неплащането на данъци.

Дебютът на правителствената лотария беше през 2021 г. Тази година обаче беше лансирана отново и важи до края на 2022 г. Има три типа тегления – за седмични, месечни и годишни печалби.

При седмичните тегления на печалбите, което става всеки четвъртък, се определят 15 премии от 25 000 евро. Има и 10 месечни от по 100 хиляди евро.

Един път годишно се дава и най-голямата награда от 5 млн. евро.

Продавачите на стоки също участват в лотарията. За тях има една годишна премия от 1 млн. евро, 10 месечни от 20 хил. евро и 15 седмични от 5000 евро.

Тегленията на печалбите се извършва в Агенцията за митниците. Участниците трябва да покажат кода от лотарията си и мястото, където са платили с него със своята дебитна или кредитна карта.

Всеки пълнолетен гражданин или жител на Италия може да участва безплатно в лотарията на касовите бонове при заплащането на стоки или услуги. В тях обаче не влизат тези, свързани с бизнес, изкуство или за услуги за адвокати или други специалисти.

Желаещите да участват в лотарията трябва да се регистрират най-напред на специален портал, за да получат свой код. При всяко пазаруване с карта клиентът показва на търговеца кода.

Всяка електронна касова бележка подарява виртуални билети за участие в лотарията. Едно похарчено евро означава един виртуален билет. Максимумът е 1000 билета за покупка от 1000 или повече евро. Десет касови бележки могат да ви донесат до 10 хиляди виртуални билета, а 100 бележки – до 100 хиляди билета за участие. Не дават право за участие в лотарията покупки за суми под 1 евро, нито пък покупки онлайн. Не може да участвате и с касови бележки за платени продукти в аптеката или лабораториите за медицински изследвания. След като купувачът покаже на търговеца своя лотариен код, той го предава по електронен път на Агенцията по приходите. Това прави успоредно с отчитането на ДДС данните си.

От своя страна данъчните предават кодовете на митническата служба, където се извършва тегленето на печелившите. А агенцията за митниците и хазарта вижда веднага, ако даден магазин е регистрирал печалба на клиент благодарение на ДДС номера на търговеца. Оттам изпращат съобщение до търговеца, а чрез него и до адреса на печелившия.

Първата годишна награда от 5 млн. евро през миналата година отиде в град Новара. Спечели я италианец, похарчил на 15 октомври 2021 г. сумата от 104,57 евро за своя покупка. Търговецът, който му я продал пък, също забогатя с 1 млн. евро от лотарийната премия.

“Лотарията на касовите бележки е пакт за законност между потребителите, търговците и държавата. Купуването на дадено благо без касова бележка не трябва да изглежда на никого нещо незначително. Напротив, то представлява лишаване на обществото от услугите, които държавата може да му осигури единствено чрез приходите в бюджета”, каза пред италианските медии Марчело Минена, генерален директор на Агенцията по акцизите.