Болници в страната се препълниха с инфектирани

Гоце Делчев и Шумен изнемогват заради новия ръст на коронавирусните пациенти

Здраве
09:10 - 06 Март 2021
5809
Болници в страната се препълниха с инфектирани

Болници в страната алармираха, че са на предел, свободни легла за лечение на COVID-19 не са останали, а се налага и транспортирането на пациенти до съседни областни клиники, за да не останат болни без терапия. Най-тежка е ситуацията в Гоце Делчев и Шумен. 

Скоростта, с която се заема легловата база в неврокопския край е наистина тревожно. Темпото, с което расте броят на заразените, е сериозно и ако предстои да бъде такова проблемите предстоят.

„Трите ни COVID-19 отделения в болницата са заети. В Детското отделение всички легла за болни от коронавирус, които са 21 на брой, са пълни”. Това заяви д-р Ангел Тонгов  от МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

По думите му след визитацията в събота сутринта вероятно ще бъде взето решение кои пациенти да бъдат изписани на домашно лечение. По думите му през изминалата нощ се е наложило да бъдат връщани пациенти заради липса на легла.

Още в началото на седмицата Шуменската болница се препълни с пациенти със симптоми на COVID-19. Хората, за които няма легла, се насочват към Търговище, където епидемичната обстановка, поне засега е по-спокойна. След като пред януари в болницата в областния град пациентите с коронавирус бяха задържани около 100 през последните две седмици броят им значително нарасна.

„В момента в болницата ни има около 200 пациенти, лекуващи се от COVID-19. Това е бройка, съизмерима с тази в „Пирогов”. Но за разлика от софийските болници, в нашата работи значително по-малко персонал”, заяви директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов пред Нова.

По думите му спирането на плановия прием за една седмица ще облекчи леко натиска върху здравното заведение. Но МБАЛ-Шумен е единствената болница, която има родилно отделение, спешно отделение и поливалентна хирургия – отделения уникални за областта. „Това, че ще спрем плановия прием донякъде помага, но не сме сигурни, че ще можем да освободим персонал”, посочи той.

„В момента имаме жена на 38-годишна възраст, която е в много тежко състояние и дете на около 2 години, което се нуждае от кислород”, заяви д-р Костов.