Болниците в Кипър спират плановите операции

Новини
14:39 - 05 Декември 2021
1710
Болниците в Кипър спират плановите операции

От днес в болниците в Кипър се преустановяват всички планови и неспешни операции. Целта е здравната система да има резерв в случай на увеличаване на хоспитализираните с коронавирус и на фона на опасенията от навлизане на новия вариант омикрон.

До дни в страната се очаква специално оборудване за неговото откриване.

Всички болници ще приемат само спешни случаи от днес, разпореди здравният министър Михалис Хаджипанделас. Освен това всички частни лечебни заведения, включително тези, които не са регистрирани в националната здравноосигурителна система /"Gesy"/, се поставят в готовност да обслужват пациенти от държавните болници.

Те трябва да приемат спешни случаи от спешните отделения на държавните болници, които линейките ще транспортират директно до тях, както и пациенти, намиращи се на лечение в държавните болници при необходимост, посочва издаденото от здравния министър постановление.

Новият ред цели да разтовари най-вече петте големи областни болници, за да могат те да реагират адекватно при евентуален скок на болни с коронавирус.

Въпреки че през последната седмица случаите на новозаразени в Кипър се увеличиха до над 500 на ден, броят на хоспитализираните пациенти не нараства тревожно, което се дължи на ваксинацията, отчита здравното министерство.

В следващите дни в Кипър се очаква да пристигне ново оборудване за откриване на варианта омикрон, което ще позволи по-бързо, отколкото сега, получаване на резултатите, съобщи в събота здравният министър Михалис Хаджипанделас.