Болният мечок Веско си има нов дом

Животното е слабо и изтощено, остава на грижите на парка за танцуващи мечки "Белица"

Новини
19:39 - 15 Ноември 2019
3388
Болният мечок Веско си има нов дом

Мечокът Веско от Столичния зоопарк има нов дом, макар и без артистични заложби - в парка за танцуващи мечки "Белица". Животното е слабо и леко прегърбено и повечето зоопаркове не го искаха заради специалните грижи, които трябва да се полагат за него. Медицински изследванията ще дадат яснота има ли генетичен проблем.

Животното е родено във Варненския зоопарк, но след това е преместено в София заради липса на условия.

Преди 9 години в зоологическото градина във Варна се раждат две мечета. Едното е преместено в и нов дом в Унгария, а другото трябва да замине в азиатски зоопарк. За нещастие, плъзва епидемия, която налага пълна забрана за транспортиране на животни в Азия. Така Веско заминава за София, където живее 8 години. 

"Мечокът тежи едва 120-150 килограма. Първоначално е временно настанен в Столичния зоопарк през 2011 г. Въпреки усилията да му бъде намерен нов дом, никоя зоологическа градина не иска животното, защото е много слабо и няма как да го показва на посетителите си", обясни Явор Гечев от "Четири лапи" пред TrafficNews.

С общи усилия Веско получава шанс за изцяло нов живот в парка "Белица". Преди да бъде транспортиран в сърцето на Рило-Родопския масив, мечокът ще бъде обстойно изследван - ще мине и през скенер и ехограф, за да се установи дали причината за недостатъчните му килограми е генетичен проблем. Животното има поведенчески отклонения.

Когато пристигне в "Белица", мечокът ще бъде настанен в изолирано помещение. Не се очаква да заспи зимен сън.

Междувременно по-голямата част от мечките в "Белица" вече са в летаргия.