Бона Велинова „вижда” преди Ванга

Открива извори и стари църкви

Мистика
17:07 - 03 Април 2019
16315
Бона Велинова „вижда” преди Ванга

Ванга е най-известната българска ясновидка. Тя умира преди повече от 20 години, но предсказанията й сякаш стават още по-популярни. Нерядко й се приписват неща, които пророчицата едва ли е казвала. Преди нея обаче в България има и други феномени, които днес не са толкова известни. Повече се знае за пророка Влайчо, но почти нищо за ясновидката Бона Велинова.

Най-голямата сила на Бона са минералните извори, които тя „вижда” с необикновените си способности. Освен това точно показва мястото на древни храмове, чиито остатъци се откриват след пророчеството й. Един такъв храм е на Свети Мина край столичния квартал „Георги Бенковски”, където сега се намира манастирът на светеца-воин.

В началото на 20-ти век Бона е много популярна в Софийско, а постепенно и в цяла България. Родена е през 1882 г. в село Новоселци, днес град Елин Пелин. Според едни тя получава дарбата на 7, а според други - на 16-годишна възраст. Като младо момиче обича да играе на хорото. Веднъж надиграва всичките си връстнички на мегдана. През нощта има видение-предупреждение: „Ти днес игра на хорото, но това да ти е за последно”. След това във видения й се съобщава, че мисията й е да открива църкви и манастири. Освен това да не се омъжва, защото „много тегло ще теглиш”, разказват за Бона нейни наследници. Въпреки това тя се омъжва за Велин Миндов - полицай от село Григорево. Той се оказва пияница и нехранимайко. Това води до чести семейни драми. Семейството има шест деца, две от тях умират малки. 

Бона Велинова открива над 80 църкви и манастири в различни местности и места в България. Повечето от тях са напълно затрупани в земята. За съществуването им никой не знае, не са известни документи. Във видение тя получава информация за местонахождението на църквите, имената им и техните основи. Първия манастир, който открива, е в Нови Хан.

За този свой дар Бона често среща упреци от съпруга си, който изпитва срам от нейната религиозна отдаденост. Забранява й да посещава местата за разкрития на църкви и манастири. Това не продължава дълго, тъй като съпругът е убит в началото на Балканската война. Бона Велинова остава вдовица с четири невръстни деца и поема изцяло грижата за тях. Но и това й се отдава трудно, защото тя постоянно ходи из цялата страна, за да отрива стари религиозни храмове. Над 80 древни църкви и манастири открива Бона Велинова. Сред тях са манастирите „Свети Мина” в Обрадовци, „Свети Илия” в Дървеница, „Св. Йоаким и Ана” край Бистрица, „Св. Архангел” край Бухово.