Борел: Членството в ЕС е постижимо с ключови реформи

На среща с лидерите от Западните Балкани са обсъдени геополитическите предизвикателства

Новини
17:14 - 26 Септември 2024
1029
Борел: Членството в ЕС е постижимо с ключови реформи

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се срещна на работен обяд с лидерите на страните от Западните Балкани в Ню Йорк в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, предаде Косовското радио и телевизия и БТА.

В съобщение на Дипломатическата служба на ЕС, разпространено от Борел в социалните мрежи, се посочва, че на срещата вчера са били обсъдени геополитически предизвикателства и „по-специално пагубното въздействие на агресията на Русия срещу Украйна и усилията на Китай да разшири икономическото си влияние".

Борел и лидерите на шестте страни от Западните Балкани са обсъдили значението на укрепването на устойчивостта и са подчертали необходимостта от стратегическо хармонизиране с Европейския съюз за запазване на регионалната стабилност.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността е заявил, че Западните Балкани са неразделна част от бъдещето на Европа.

Той е подчертал важността на връзките между ЕС и Западните Балкани и е повторил, че "членството в ЕС е постижимо, при условие че се следват ключовите реформи с обновен фокус".