Борисов обсъди европейското бъдеще на С. Македония с шефа на ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицковски

Никога няма да се примирим с етикета "фашистки окупатор", заяви премиерът

Актуални новини
13:20 - 21 Ноември 2019
2960
Борисов обсъди европейското бъдеще на С. Македония с шефа на ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицковски

Бойко Борисов се е срещнал в Загреб, където е на конгреса на Европейската народна партия, с лидера на ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицковски по повод темата за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС.

„Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО и аз настоях това да бъде декларативно, защото, за да може една страна уверено да върви по пътя на ЕС и НАТО, всички основни системни партии в тази държава трябва да са го декларирали, осмислили, да са го приели", каза още българският премиер.

"Антибългарската реторика, която ползват, трябва не само да бъде забравена, но и да са убедени, че не е вярна. Неслучайно казах, че когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това в България означава, че ние не трябва да им помагаме, защото ние не сме били окупатор на никой и не трябва да се преиначава историята. Фашизмът е залял тогава цяла Европа и да бъде лепнат на България такъв етикет никога няма да допуснем“, продължи Борисов.

„Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и ние от векове сме го възприели. Компромиси в тези неща няма. Ако искат да вървят напред, ясни са европейските перспективи и ценностите, която изповядваме. Те са го чули в прав текст от мен не само на билатералните двустранни срещи, но и пред ръководството на ЕНП снощи. Накарал съм ги да го декларират това и се надявам да бъде спазено."
Борисов не пропусна случая да се похвали, че България ще бъде домакин на Берлинския процес и на процеса „Акаба“ през 2020 година.