Борисов: Отношенията ни с Турция са отлични, мигрантски натиск няма

Нито аз, нито Каракачанов бихме разрешили да се стреля срещу бежанци по границата

Топ
12:02 - 11 Октомври 2019
1318
Борисов: Отношенията ни с Турция са отлични, мигрантски натиск няма

Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била против него, само аз съм отивал там. Натискът от турската граница - вчера един човек е влязъл оттам, днес 0", заяви премиерът Бойко Борисов по повод изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци". "Колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, ние с Турция нямаме проблеми в момента".

По думите му най-важното е ЕС да поддържа споразумението с Турция, такова каквото сме го разписали. "Нашата позиция е ясна и всички я повтарят, наши приятели, защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата - и армията, и полицията са там. Нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Ще я съборят и ще минат. Но до този момент натискът върху българската граница е нула, затова ние настояваме споразумението да се спазва", каза премиерът Борисов.

Според него най-важна е дипломацията в случая и неслучайно натискът в Гърция е "страховит". Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента. И това е още един фактор за спокойствието по нашата граница, заяви Борисов.

Взели сме всички мерки, каза вицепремиерът Каракачанов. И гранична полиция, и армията имат готовност да помагат. Имаме готовност, така че не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този момент няма придвижване, няма движение. На този етап основания за притеснения няма, добави той.