Борисов: Президентът чрез Иво Христов направи предизборен подарък на Корнелия Нинова

Премиерът с извънредно изявление по повод днешния КСНС

Политика
18:23 - 08 Април 2019 (обновена)
2658
Борисов: Президентът чрез Иво Христов направи предизборен подарък на Корнелия Нинова

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ са отишли съвсем добронамерено на свикания днес от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупция във висшите етажи на властта. Но срещнал странно отношение от хората в президенството, а след това останал учуден от предложеното от държавния глава общо становище.

Според министър-председателя автор на документа е началникът на кабинета на президента Иво Христов. Това беше предизборен подарък за г-жа Нинова, отсече премиерът.

В момента Бойко Борисов дава извънредно изявление в МС по повод днешния КСНС.

"Работим по темата за границата, знаете за ситуацията в съседните държави. Министър Ананиев в момента говори с медицинските сестри. Написаха ми за КСНС при президента неща, които ако не бях там, нямаше да повярвам", каза премиерът в началото на изявлението си.

"Ние отидохме там най-добронамерено, чух преразкази, които не съответсват на истината. Това, което ни се предложи, най-вероятно писано от г-н Иво Христов, беше предизборен подарък за г-жа Нинова. Аз взех думата и обясних, че преразказът не ми хареса, заяви Борисов. 

"С цялото си уважение отидохме всички. Още с влизането си г-жа Нинова, даде тон, че се крадели по 10 милиарда на година. Капиталовите разходи за тази година на държавата са 5 милиарда. Аз дори не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 милиарда в техните управления, защото това са фантасмагории. Сидеров и Марешки поискаха да говорим и за приватизацията, разбира се, това беше отхвърлено. Не мога да схвана как при всяка своя командировка Радев кани министри, те организират неща, а като се прибере тук, казват, че са корумпирани", коментира още Борисов. 

Министър-председателят отбеляза, че скандалът с "Апартаментгейт" тече вече 15 дни от сутрин до вечер и добави, че този скандал е пример, че в България има абсолютно свободни медии. "Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради "Апартаментгейт" попитах коя друга партия и кой друг премиер е правил това - колко наши министри си заминаха. Къде всъщност е заровено кучето", попита Борисов. 

Бойко Борисов отново се върна към предложения от президента документ, в който се иска да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. "Като видях как се споглеждат Иво Христов и Корнелия, ми стана ясно кой е писал предложенията. Колегите от БСП в такива ситуации казват, че чакат да се произнесат институциите, ние - без да чакаме, приемаме оставки", заяви премиерът. 

"Нека видим кои са недъзите в закона за КОНПИ и тогава да влезнат в парламента. Казах на Нинова, вие стоите вкъщи и като на чираци ни давате да правим нов закон", заяви Борисов. До такава степен се изопачава истината, че ако не ни покажат апартамент с асансьор, да не се ориентираме, добави още той.

"Аз бях първият, които призова да се дадат оставки. Много беше добре скрито и не се пожела да се говори по темите, свързани с приватизациите или услужливо се казва в последните 10 години", продължи премиерът. 

Борисов отбеляза, че за последните 2 години е сменил седмина министри, както и че само в рамките на "Апартаментгейт" оставки са хвърлили редица лица на властта. И намекна, че вероятно се чака отводът на още един министър, като визира този на туризма Николина Ангелкова, за която също стана ясно, че се е сдобила със скандално евтино жилище. "След проверките може да си отиде още един министър, ако се констатира, че има нарушения", каза той. 

Премиерът напомни и че за разлика от другите партии, където оставки дори не се искат след доказани резултати от проверки в ущърб на имиджа им, в ГЕРБ не процедирали така и режели главите дори преди инспекциите да са свършили. По повод "Апартаментгейт" той призна отново, че сагата е нанесла тежък удар върху партията, но предупреди, че политическа отговорност по-голяма от подадените оставки не може да съществува. "Не, че ГЕРБ не сме си виновни. Това било компромат. Не! Но благодаря на медиите. Излязоха и ни показаха истината", допълни той. 

 

Очаквайте още подробности!