Борисов призна: И аз бих искал касиране на вота за Радев

Премиерът покани новия US посланик в джипа си, двамата сипят комплименти един към друг

Икономика
11:10 - 11 Ноември 2019
2024
Борисов призна: И аз бих искал касиране на вота за Радев

Премиерът Бойко Борисов отвърна задочно на искането на бившата кандидат-кметица на София Мая Манолова и на социалистите да касират вота в София, като каза, че и той би искал да стори същото с избора на президента Румен Радев от 2016 г., но се е въздържал. "Да внася където иска, бе! Бихме на двата тура. Ми аз искам касиране на президентските избори, но то му свърши мандатът", избухна Борисов при инспекцията на газовия конектор с Гърция. 

"Ей, много им е мъчно, ай, колко им е криво, много ги е яд! Много тежко им се отразяват тези неща всеки ден", каза въодушевен Борисов. И покани да се качи в джипа му освен министърката на енергетиката Теменужка Петков, и новата щатска посланичка у нас Херо Мустафа. Тя пък на свой ред похвали отличните му шофьорски умения. 

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. Стартът беше даден през месец май тази година от премиера Бойко Борисов и гръцкия министър-председател (2015-2019 г.) Алексис Ципрас.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. „Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде“, поясни още министър-председателят. Той уточни, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

"Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг", каза още Борисов. И даде думата на посланник Мустафа. Която заяви на български: "Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност! Енергийната сигурност е много важна!"

Борисов се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари.

Посланикът на Гърция каза, че този проект е общ за три страни - Гърция, САЩ и България, като в ядрото му е газът от Азербайджан. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.