Борисов: Путин идва у нас догодина

"Отношенията ни с Русия са добри, точно колкото и със САЩ", заяви премиерът в парламента

Топ
11:49 - 20 Септември 2019
5103
Борисов: Путин идва у нас догодина

"С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите." Такова обобщение направи премиерът Бойко Борисов в отговора си на питане на Антон Кутев в парламента на днешния петъчен контрол. Премиерът отбеляза, че единственият проблем е с лицензията на оръжейните заводи. "Един ден трябва да седнем, г-н Кутев, какъв компромис може да се постигне с Русия", обърна се към депутата Борисов. Днес премиерът пристигна в парламента, за да участва в парламентарния контрол.

Борисов даде и новина - че през следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас послучай 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.  

Министър-председателят се спря и на една от най-горещите теми в икономиката и политиката от десетилетия - АЕЦ "Белене". "В момента са подадени 12-13 оферта за изграждането на АЕЦ “Белене”. Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора. Към тях се присъединяват “Росатом”, “Дженеръл електрик”, френската държавна и една немска компания - ситуацията е коренно различна. Интерес имат Държавната енергийна китайска компания, Южната ядрена компания, консорциум от “Росатом”, обясни министър-председателят.

"Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ “Белене” ще предоставя да вземе парламентът, увери министър-председателят. И бе реалист - България не може да направи нищо за падането на санкциите за Москва.", каза премиерът.

Борисов обясни, че свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение "Русофили", не е сред темите в двустранни диалог.“Както виждате, нямаше техни реакции по шпионския скандал. А и Краси Велчев беше на Копринка. Така че продължаваме прагматично”, обобщи Борисов.

Премиерът напомни, че вече се строи Балканският поток. Борисов разкри, че може да тръгне ферибот, който да насърчава руските туристи.  

Борисов предупреди, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.

“440 днес са влезли до 11 ч у нас”, вметна Борисов, цитирайки вътрешния министър Младен Маринов, който е в момента с него в парламента.

Снимки: Агнес Методиева