Борисов се отказа от промените в ИК , засега

Лидерът на ГЕРБ обясни, че концепцията му е страната да се върне към изборните правила от 2009 година

Топ
10:04 - 12 Септември 2024
1060
Борисов се отказа от промените в ИК, засега

Идеята на Бойко Борисов за спешни промени в Изборния кодекс засега се отлага, стана ясно от негово изявление в парламентарните кулоари днес.             

Лидерът на ГЕРБ обясни, че концепцията му е страната да се върне към изборните правила от 2009 г. - със смесена система от мажоритарен и пропорционален вот. ГЕРБ обаче няма да внасят сега такива поправки. "Просто няма време. А и никой от колегите това не го поема като нещо, което поне да говорим за бъдещето", обясни той реакциите след вчерашния ден.

"Анализаторите казват, че нищо различно не се предлага, макар че 39 партии коалиции (регистрираните в ЦИК - бел. ред.)  мисля, че са достатъчно всеки Българин да намери за кого да гласува. В Америка са 2. Изборът и демокрацията тук е голяма", каза той.   

Борисов коментира и отказа на ИТН и БСП да се идентифицират като негов "естествен партньор". Обясни, че само е отворил вратата за преговори, не само към тях. "Колегите от ПП-ДБ искат да ни предложат пак от същото", каза той. И посочи, че и с Мишел Барние, и с Марио Драги е работил добре през годините. След Драги обаче дошла Мелони и "крайно десните отнесоха всички".  Барние тепърва ще видим как ще се справи във Франция, от първия ден бе засипан с протести, коментира той примерите на ПП за добри независими премиери. Драги бил много добър, ама после го свалили. Това ли бил смисълът и тук - крайно леви или крайно десни да ги пометат, попита Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ не одобрява тезите на ПП за неутрален, максимално отдалечен премиер, който да си предложи екипа от министри. "Възникват 2 въпроса. Кой ще предложи такъв човек? И като бъде, той няма ли да е партиен?", попита Борисов. Изтъкна, че вече го е пробвал - с кабинета "Габровски", подобно било и с Мария Габриел, която се върнала от Брюксел, а Николай Денков не бил лидер тогава на ПП-ДБ. 

И все пак попита ако наистина искат това, не е ли време да обявят кой ще е премиер тогава. "Ако има такъв човек, с такъв екип, защо веднага не се яви на изборите? Ако всички го харесват, да спечели изборите и да управлява", предложи той.

Борисов се съмнява, че неутрален човек може да дойде и да обедини програми на различни партии, да назначи хора, които никой не познава.  "Какви би се случило ако този неутрален Х човек, Господ, заиграе с някоя от партиите и другите не са доволни?", попита той.

Отакза да коментира драмите в ДПС. Всеки ден ли ще се занимаваме с турски сериали, попита Борисов. И отново повтори, че движението под една или друга форма ще има около 20 депутати, така че останалите партии са по-важни.