Борисов в Брюксел: За нас гласуваха младите и умните

Премиерът ще присъства на неформална вечеря с лидерите на Общността

Свят
20:42 - 28 Май 2019
3879
Борисов в Брюксел: За нас гласуваха младите и умните

"Не очаквам решения днес. Ние като позиция на Европейската народна партия сме твърдо зад Манфред Вебер. За него работихме. Ние сме дисциплиниран член на партията и нямаме никакви колебания и опозиции. Не можем да кажем още кой ще бъде еврокомисар. Мария Неделчева направи една много добра кампания и просто сами видяхте, че разликата между нея и останалите беше потресаваща като компетентност, знания и умения, излъчване. Тя има най-много преференции".

Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той е в Брюксел, за да участва в неформална работна вечеря с лидерите от ЕС. Очаква се да бъдат обсъдени резултатите от изборите и да започне процесът по номиниране на ръководителите на институциите на ЕС.

"Омръзна ми от социолози и политолози да казват какво мисля аз. Аз никога не се меся в работата на други партии, може би в четвъртък ще говорим повече за изборите", категоричен беше Борисов. Оставката на Корнелия Нинова премиерът коментира с думите: "Мен много пъти са ме подканяли или са правили намеци, и аз съм давал оставка, когато съм виждал, че управлението трябва да бъде преструктурирано. Това е лично решение, БСП ще решат какво ще правят, тяхна работа. Видя се къде са отишли парите и за медии, и за социолози, и за политолози.

Резултатите на ГЕРБ са много добри. Сред работещите, младите, интелигенцията сме водещата политическа сила. Губим от БСП при над 60-годишните и ниско интелигентните с основно образование. И дори, ако погледнете областите - 21 области срещу 3 са точно 7 пъти. Това е като оценка за изборите. В следващите дни ще кажем какво правим и какво правим. Когато победиш, може да замълчиш, когато си победен, трябва да говориш", каза още Борисов.

"Ние сме на различни позиции с Виктор Орбан, но сме приятели, видях, че тези, които му поискаха оставката, завършиха на 4-5 място в своите държави, а той ги разгроми. В крайна сметка ние сме Европа на нациите. Унгарците си казаха кого подкрепят. Аз самият съм го критикувал, били сме опозиция, но ние се познаваме от 20 години. Нормално е ние да се борим за нашата кандидатура. Ще се изговорят много неща в следващите часове.

Този, който първи говори, той ще загуби.

Това ще бъде едно надбягване и който успее да си задържи коня, като мен, както аз си задържах партията и последните 2 седмици я пуснах и ги изпреварих с много дължини всичките победители, те всички се изкараха победители. Тя системата ни отнема един глас със сигурност. И те казват "нараснахме", не сте нараснали, математиката ви го дава, но благодаря на президента, че ме поздрави", коментира Борисов. "По вътрешнопартийни теми ще говоря в четвъртък или петък. Имам вече за всички области, дори в тези 3 области, където губим в градовете, в сърцето ние печелим. Няколко организации или ще ги разформировам, или ще ги правя наново - Добрич, Плевен, ще чистя всичко до корен, бъдете сигурни", каза още Борисов.