Борисов: В Германия казах, че отдавна сме в Шенген

"Ако ни приемат в зоната, нова придобивка ще е само, че българите няма да показват лична карта", уточни премиерът

Топ
14:35 - 12 Септември 2019
1680
Борисов: В Германия казах, че отдавна сме в Шенген

България не се е отказала от опитите си да е член на Шенген, но настоява за повече европейска подкрепа. Това уточни премиерът Бойко Борисов по повод изказването си отпреди няколко дни в Берлин. Министър-председателят увери, че страната ни покрива всички технически и правни изисквания и че охранява външните граници на Европа перфектно. Борисов призна, че е подходил с ирония по темата в разговора с колегите си от Бундестага. 

"Казах им, омръзна ми да ми говорите за подкрепа, ние отдавна сме в Шенген. Вие имате проблем с Шенген, защото между Австрия и Германия има граница. Единствената придобивка за българските граждани е, че ако сме в Шенген, като минават, няма да си показват личната карта", заяви Борисов.

Борисов бе категоричен, че България охранява перфектно външната граница на ЕС с Турция и миграционният натиск е нулев. Премиерът отчете, че има проблем с гръцката граница, където ежедневно се опитват да пробият по 150 души.

Премиерът коментира и безсрочния протест на медицинските сестри с искане за по-достойно заплащане:

"И аз искам двойно, всеки иска двойно. Затова милиарди влагаме в инвестиции"

На откриването на новия индустриален център днес, премиерът и министърът на икономиката Емил Караниколов заявиха, че започва изграждането на Околовръстен път на Божурище, а проектът е на стойност 50 милиона лева.