Боровинкова пита с поръска
65 мин
Кухня
08:34 - 27 Юли 2021
2517
Продукти
За тестото: 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетчета суха, 500 г брашно, 75 г захар, 100 г масло, 250 мл прясно мляко, 1 яйце, около 200 г сушени червени боровинки или 400 г пресни боровинки.
За поръската: 200 г брашно, 150 г захар, 150 г масло, по желание звздовиден анасон на вкус и счукани ядки.
Приготвяне
Замесва се тесто от брашното, маята, захарта, яйцето, леко разтопеното и поохладено масло, прясното мляко. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си – около 45 мин.
Приготвя се поръската като се омесват брашното, захарта и маслото. Оставя се в хладилника.
Разстила се втасалото тесто в намзнена тава за печене. Върху него се поръсват боровинките. Поръсва се с ронливото тесто.
Пече се в загрята умерена фурна за около 40 мин.