Боряна Димитрова: 26 на сто от решилите да гласуват още не знаят за кого

Ще имаме 8-партиен парламент с водеща политическа сила ГЕРБ, сочи "Алфа рисърч"

Новини
08:36 - 30 Септември 2022
1840
Боряна Димитрова: 26 на сто от решилите да гласуват още не знаят за кого

8-партиен ще бъде следващият парламент с първа политическа сила ГЕРБ-СДС. Това сочат данните на ново изследване на „Арфа рисърч“ за обществените нагласи в навечерието на изборите.

Изследването е съвсем прясно - проведено в периода 25-27 септември сред 1025 пълнолетни българи от цялата страна. Информацията е събрана
по метода на прякото стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Наблюдава се лека мобилизация сред твърдите симпатизанти на ГЕРБ и леко увеличение на процента гласували за тях – 25,2%, коментира в "Тази сутрин" социологът Боряна Димитрова.

Втора политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 16,5% подкрепа. Според проучването на „Алфа рисърч“ трети са ДПС с 13,1% подкрепа, следвани плътно от „Възраждане“ с 11%. БСП става пета политическа сила с 10,2% подкрепа, а след тях е„Демократична България“ с 8,4%. 

На ръба са „Български възход“ и „Има такъв народ“ – съответно с 4,4% и 4% подкрепа. Социологът уточни, че „Продължаваме промяната“ има около себе си периферия от колебаещи се избиратели. В зависимост от това дали те ще могат да ги привлекат ще зависи амплитудата на тази партия.

Очаква се избирателната активност да е около 45%. Социолозите обаче очакват дори да е по-ниска. От тях 75% са решили за кого да гласуват. 25% казват, че със сигурност ще гласуват, но се колебаят между две партии.

По думите на Боряна Димитрова кампанията не е довела до нарастване на желанието на гласуване, нито пък до утвърждаване на категоричен избор на българите.
„Налице е висока мобилност сред българските избиратели, разочарование от вече направени избори и ниско доверие към политическите представители, което дава възможност за разместване в една условна класация на електоралните предпочитания“,
поясни социологът.