Боят със светлинни мечове вече е официален спорт

Спорт
14:58 - 28 Ноември 2019
1647
Боят със светлинни мечове вече е официален спорт

Федерацията по фехтовка на Франция даде равен статут на дуела със светлинни мечове и го обяви за официален спорт. Състезателите ще се дуелират и ще участват в турнир. Заедно с официално признатите оръжия в спорта – сабя, рапира и шпага вече се причисляват и светлинните мечове.

Те са изработени от LED светлини и карбон, за да са по-леки. Дуелите са с максимална дължина три минути и се провеждат в кръгла арена. Новият спорт цели да привлече интереса на младите към активния начин на живот.
 
"Днес има реален проблем със здравословното състояние на младите. Те не спортуват и се упражняват единствено с пръстите си. Затова се опитваме да създадем връзка между нашата дисциплина и модерните технологии, така че спортуването да е нещо естествено", каза генералният секретар на френската федерация Серж Обаи.
 
Удар в главата и тялото носи пет точки, досег по крайниците (ръцете и краката) се точкува с три, а една точка се присъжда за удар по дланта. Първият състезател, събрал 15 точки, печели битката. В случай, че участниците са събрали по-малко точки, победител е този, който има повече след изтичане на времето.