Божков още си търси ритона

Милиардерът-беглец пак твърди, че артефактите му са дадени на черния пазар

У нас
13:31 - 12 Август 2020
4075
Божков още си търси ритона

Олигархът Васил Божков постави началото на бъдещата си партия, организира част от протеста срещу властта и отново се върна към темата за изгубения си ритон. През февруари Ел Чапо се оплака, че  държавата му го е иззела незаконно и дори го е пуснала за продажба на черния пазар. Тогава той пусна и скрийншот от чат с друг колекционер, който му го предлага да го откупи отново.

От НИМ увериха, че всички иззети от прокуратурата артефакти се съхраняват според предписанията, но днес Божков отново се оплака, че нямало и следа от ритона. "Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритонът, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо", написа той във фейсбук. 

Иначе цялото му послание от днес гласи следното: 

"През последните 10 години управлението на #хунтата почти успя да ги унищожи. Санирането на училища и студентски общежития е поредният начин да откраднат още от парите на данъкоплатците. Да се опитат да купят обществено одобрение с обещание за пари, които дори не са техни. В същото време #хунтата продължава да унищожава и разграбва световно културно-историческо наследство, събирано за България и да репресира научните работници от фондация “Тракия“. Да разрушават проекта за музей в Телефонната палата. Да лъжат и опорочават трудът на стотици професионалисти и учени, свързан с колекцията. И до момента няма правно основание за талибанското отношение, нито обяснение къде са незаконно заграбените предмети. Всеки ден в продължение на близо 7 месеца полуграмотни чиновници продължават да рушат артефакти, без аналог в света. Това се случва в сградата на „Московска“43, която е със статут на музей. Можете ли да ги спрете?
#БъдетеСмели".