Браво, Цецо! Прокуратурата плати 400 бона заради „Октопод”

Личности
14:20 - 04 Март 2021
7418
Браво, Цецо! Прокуратурата плати 400 бона заради „Октопод”

Прокуратурата е осъдена да плати общо над 400 000 лева обезщетения на фирма „Кепитъл Лизинг“ АД, която преди 11 години стана жертва на шумната акция „Октопод“ и беше обявена за едно от пипалата му. Акцията бе подета от тогавашния МВР министър Цветан Цветанов, днес новоизлюпен партиен лидер.

Проверка на „Лекс“ показа, че след 6-годишна съдебна битка дружеството е успяло да спечели делото срещу прокуратурата за нарушаване на правото на Европейския съюз.

„Въпреки че и градският, и Софийският апелативен съд (САС) отхвърлиха исковете на „Кепитъл Лизинг“, Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на САС и реши сам делото, като присъди 200 000 лева обезщетение за имуществени вреди, още 10 000 лева за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 000 лева.

Все още се очаква решение на ВКС по друго дело – на фирмата „Голд Лизинг“, която заради същия казус осъди на втора инстанция прокуратурата да ѝ плати обезщетение от над 800 000 лева (повече за него виж тук).

Бизнесът в 63 чувала

Всичко започва на 10 февруари 2010 г., когато МВР и прокуратурата обявиха, че е в ход акция „Октопод“ и зрелищно арестуваха Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите нахлуват в „Голд лизинг“ и „Кепитъл лизинг“, които в този момент делят един офис, тъй като им предстои сливане.

Разследващите изземат всички компютри и актуалната документация на фирмите, която събират в 63 чувала. Става дума за всички оригинални лизингови документи – договори, записи на заповед, погасителни планове, оригинални свидетелства за регистрация на автомобили, застрахователни и счетоводни документи, изпълнителни листове срещу длъжници, кореспонденция с лизингополучатели и с държавни институции.

В медиите имаше и много публикации, че двете дружества са част от пипалата на „Октопод“- а. За „Кепитъл лизинг“ се казваше в отделни публикации, че е перачница на пари с двойно счетоводство и черна каса. Според показания на свидетел по делото пък работната атмосфера станала тягостна, защото служителите се чувствали смачкани, тъй като клиентите отказвали плащания по договори и се отнасяли с тях като с престъпници, мошеници и измамници.

След шумната акция бяха образувани три основни дела. Те станаха популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното, което още не е приключило окончателно.

Документите, иззети от „Кепитъл лизинг“ са по делото за т. нар. „Голям Октопод“, което обаче беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

Още в края на февруари 2010 г. от фирмата изпращат искания до всички нива на държавното обвинение – от наблюдаващия делото в Софийската градска прокуратура до главния прокурор, да ѝ бъдат върнати иззетите документи и компютри. Получават отказ от СГП. После настояват поне да получат оригиналите на свидетелствата за регистрация на автомобилите, които дружеството предоставя на лизинг. Така на 1 юни 2010 г. те са им върнати. През март 2011 г. получават обратно и компютрите, а през август 2013 г. и останалите документи.

От фирмата твърдят, че изземването на цялата документация я е лишило от възможността да функционира, като оценяват вредите си на над 3,9 млн. лева.

Снимка: Агнес Методиева