Брентън Тарант официално обвинен в убийство

Атентаторът остана безмълвен в съдебната зала

Актуални новини
20:26 - 16 Март 2019
1971
Брентън Тарант официално обвинен в убийство

Извършителят на кървавото нападение в Нова Зеландия Брентън Тарант официално бе обвинен в убийство. 28-годишният австралиец остана безмълвен в залата на Окръжния съд в Крайстчърч и не оспори решението на съдията да остане в ареста.

Прокуратурата не изключи възможността да му предяви допълнителни обвинения преди следващото съдебно заседание, насрочено за 5 април. Проверява се дали другите двама мъже, задържани вчера, са съпричастни към нападението.

При вчерашната атака бяха убити 49 души, повечето имигранти от Пакистан, Сомалия и други страни. 36 от ранените остават в болница. 11 са в интензивно отделение.

Освен че засне и предава пряко убийствата в социалните мрежи, Тарант изпрати расисткия си манифест до премиера, председателя на парламента и над 70 медии в Нова Зеландия. В автомобила му бяха открити пет огнестрелни оръжия и две взривни устройства. Той без съмнение щеше да продължи убийствата, ако не бе заловен от полицията, заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн. Тя отбеляза, че нито един от задържаните не е бил наблюдаван от службите в Австралия или Нова Зеландия.