Кървавият австралиец се заканил да руши джамии в Турция  

Брентън Тарант прекарал в Истанбул 43 дни

Актуални новини
15:46 - 16 Март 2019
1577
Кървавият австралиец се заканил да руши джамии в Турция
 

Атентаторът Брентън Тарант, който окървави Нова Зеландия, се заканил да руши джамии и минарета в Турция. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, визирайки заплахи на терориста от Крайстчърч, огласени в неговия манифест.

Властите в Анкара разследват евентуални връзки на нападателя от Нова Зеландия в Турция. Убиецът, който е австралийски гражданин, дошъл в Истанбул веднъж за три дни и втори път - за 40 дни.

"Какви са неговите връзки? Ние ще открием", заяви Ердоган на митинг в Текирдаг в Северозападна Турция. "Той е говорил глупости, заявявайки "ще дойдем в Истанбул и ще разрушим всички джамии и минарета". Къде е Нова Зеландия и къде е Турция?", попита риторично Ердоган.

Турският лидер призова Нова Зеландия да накаже виновниците за нападението. 49 души бяха убити, а 48 бяха ранени при нападенията, извършени от австралиеца Брентън Тарант срещу две джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия. Сред ранените има трима турски граждани.

Турската държавна телевизия ТРТ съобщи, че Тарант е посетил два пъти Турция през 2016 г. - от 17 до 20 март и от 13 септември до 25 октомври. Телевизията показа кадри от запис на охранителна камера, на които се вижда как Тарант пристига на международното летище "Ататюрк" в Истанбул.