Британска кафе торта със сметана
за 8 парчета, 45 мин

Продукти
За тестото:
2 яйца
1 щипка сол
50 г захар
50 г брашно
150 мл кафе - прясно приготвено и прецедено, ако е с утайка
2 ч.л. пудра захар
2-3 с.л. кафе ликьор
За крема:
250 мл разбита течна сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. разтворимо кафе
1-2 ч.л. какао на прах
Приготвяне
Дъното на форма за печене с диаметър 18 см се покрива с хартия за печене.
Разделят се яйцата. Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Постепенно се добавя захарта с разбиване.
Прибавят се жълтъците с разбиване. Поръсва се брашното и всичко се разбива.
Тестото се изсипва във формата и се заглажда. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 8-10 мин. до златисто кафяво.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине във формата.
Кафето се смесва с пудрата захар и кафе ликьора. Полива се на няколко порции изваденият от формата блат – да стане сочен.
Сметаната се смесва внимателно с разбъркване чрез повдигане с пудрата захар и разтворимото кафе.
Намазва се блатът, поръсва се с какаото на прах.