Британските депутати задължиха Джонсън да поиска отсрочка на Брекзит

Законодателна поправка отлага излизането на Великобритания от ЕС за края на януари. Засега

Новини
17:27 - 19 Октомври 2019
2045
Британските депутати задължиха Джонсън да поиска отсрочка на Брекзит

Британските депутати гласуваха предложена от техния колега Оливър Летуин законодателна поправка, която принуждава премиера Борис Джонсън да поиска от европейците ново отсрочване на датата за Брекзит, предадоха световните агенции.

Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати. Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че днес британският парламент няма да гласува дали да одобри или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит. Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца.