Британският парламент възобновява работа утре

Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да уволни главния си съветник за Брекзит

Свят
15:12 - 24 Септември 2019
1529
Британският парламент възобновява работа утре

Председателят на Камарата на общинините Джон Бъркоу обяви, че парламентът на Обединеното кралство ще възобнови работата си в сряда, след като Върховният съд на страната обяви решението на премиера Борис Джонсън за пророгация като незаконно, предаде АФП.

„Възложих на органите на Камарата на общините да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тя ще заседава утре и че това ще се случи в 11:30 часа (местно време)“, обяви Бъркоу пред репортери пред сградата на парламента в Лондон.

След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.

В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.

Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да уволни главния си съветник за Брекзит Доминик Къмингс, след като решението на премиера да суспендира работата на парламента бе обявено за „незаконно“ от Върховния съд, пише евроскептичното британско издание „Дейли Експрес”.

По думите на Фараж, решението на министър-председателя да „пророгира“ Камарата на общините е „най-лошото политическо решение в историята“. Лидерът на „Партия Брекзит“ призова за отстраняване на Доминик Къмингс, един от лидерите на кампанията за излизане от ЕС през 2016 година. Той написа в „Туитър“: „Обявяването на Речта на кралицата и пророгацията са най-лошото политическо решение в историята. Доминик Къмингс трябва да бъде отстранен“.

Неговият коментар бе подкрепен от Дейвид Гауке, който също написа в „Туитър“: „Странни времена. Съгласен съм с Найджъл“.

Къмингс е един от архитектите на официалната кампания „За излизане“ и беше директор на кампанията по време на референдума за ЕС през 2016 година.

Междувременно говорейки след решението на Върховния съд, кандидатът на „Партия Брекзит“ Джулиан Малинс заяви: „Учуден съм, че Върховният съд е решил, че това не е обхванато от деветата разпоредба на Декларацията за правата - тоест не е процедура.
„Искам да кажа, че парламентът се състои от Общините, Лордовете и Нейно Величество – очевидно, това е решение се взе като част от парламентарната процедура и Върховният съд да го постанови незаконосъобразен, учуден съм от това решение.

Това ще има извънредни последици през следващите десетилетия. Ще има безкрайни съдебни спорове, безброй политически дейности“.
Гневният отговор на Фараж идва, след като най-висшият съд в Обединеното кралство обяви решението на премиера да прекрати дейността на парламента за пет седмици за незаконно.